ogsaa var det prosjektet da.. etter spraakskole og mote med uland reiste jeg som sagt til hovedstaden og fant meg et hotel i zone 1 (der er det farlig -visstnok). Var i byen i 3 dager og hadde forste mote med Harald Johannessen Hals som er intet mindre en fetteren til Anders Hals. Men familielikheten slutter ved navn og utseende for denne mannen har tidligere vaert direktor i Anacafe, hatt privat helikopter og familien hans eide 5 storgaarder -fincaer, flere av dem med kaffe. han lovte aa ta meg med for aa besoke en finca neste uke, etter aa ha sett utallige kooperativer og smaa kaffeprodusenter kunne jeg tenke meg aa se hvordan de store fungerer. Men naa har jeg akkurat faat en mail der det staar at han maa avlyse saa jeg faar prove aa lete etter min egen fincero..
Paa tisdag hadde je mote med Fedecocagua, som mottar kaffe fra ca 20 000 bonder i guatemala. de har 55 kooperativer som er "deres" men kjoper i tilleg fra andre kooperativer, f.eks blanca flor der i var ifjor.
De tok hjertelig imot meg og jeg ble sendt rundt for aa snakke med forskjellige folk. var der i 4 timer og hadde fikk snakke med han som er direktor for handel. Han hadde en norsk avisartikkel paa veggen og snakket varmt om friele, joh johansom og coop norge. Jeg fikk ogsaa vaere med til "laberatoriet" dere, der all kaffe som kommer inn blir testet for den tas imot. man ser, lukter og smaker paa kaffen og det hele hores ut som en konkurranse i aa slurpe hoyest. All kaffe registreres og lagres slik at den kan spores hvis noe skulle vise seg aa vaere galt, eller hvis f.eks friele kunne tenke seg aa kjope samme type kaffe igjen.
I tillegg til omvisning og forklaring fikk jeg ogsaa tilbud om aa bli med til beneficioen deres ved Palin som ligger utenfor Escuintla, og det sa jeg selvfolgelig ja til,. Paa torsdag reiste derfor jeg med Miguel Angel og en venn av ham forst til et kooperativ utenfor antigua - Acatenango, der de har en stor velfungerende beneficio men moderne maskiner. Beneficioen er der kaffen tas imot etter hosting og gaar gjennom en prosess for aa fjerne fruktkjottet fra baerene. Her vaskes ogsaa bonnene, og torkes, forst i sollys, deretter i en maskin.
Deretter reiste vi til palin hvor Fedecocagua har sin egen benefico der bonnene gjores klare til eksport, saakalt gullkaffe. I Palin tas all kaffei Fedecocagua systemet imot og behandles før den sende til havner ved kysten for eksport. Beneficioen har tre store lager, der sekkene lagres, med klar indeling etter type kaffe, det være seg organisk, fairtrade, utz-certifisert, m.m. Her ligger de til det kommer inn en bestilling på en type kaffe med en bestemt kvalitet, da hentes riktig antall sekker ut og kaffen sendes gjennom en maskin for å lage gullkaffe, deretter sorteres de dårligste bønnene ut, både manuelt og med maskin og man tilpasser kaffen til bestillingen. Kaffen eksporteres som råkaffe, og brennes og blandes først på fabrikk i f.eks. Norge.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Eirin!! Har først nå lest bloggene deres! Så kjempespennende å lese hva du gjør. Du får gått ordentlig i dybden på kaffe nå, da. Mer kontakt med "de store". Og Harald Hals!! Ææ! Creds til deg!:)
SvarSlett//Andrea